Ojedinělý ceremoniál proběhl ve středu 23. května v Památníku Ležáky, které jsou po Lidicích další z českých obcí vypálených za války nacisty. V režii Odborového svazu KOVO, za podpory německé odborové centrály DGB a ve spolupráci s Památníkem Lidice, jenž pietní místo v Ležákách spravuje, tady proběhla vernisáž plastik s názvem „Tvorba pro Ležáky 2018“. Jejich autory jsou čeští a němečtí studenti učilišť z Hradce Králové, Jihlavy, Plzně a německé firmy Flachglas z Wernberg-Köblitz.

Díla učňů ze středních škol obou zemí jsou věnována památce lidí, kteří obývali malebnou osadu na Pardubicku, do chvíle, než nacisté ve středu 24. června 1942 ukončili jejich životy hromadnou popravou a osadu vypálili. Práce studentů zůstanou stálou venkovní expozicí přístupnou všem návštěvníkům památníku. „Projekt vlastně vznikl díky inspiraci od německých kolegů. Při návštěvě bývalého koncentračního tábora ve Flossenbürgu v roce 2011 jsme viděli jejich úžasnou práci se studenty z reálných gymnázií a jiných škol, s nimiž jezdí v den výročí Křišťálové noci 9. listopadu do Flossenbürgu uctít památku mrtvých, ale i zavzpomínat na přeživší.,“ řekl v úvodu ležáckého ceremoniálu koordinátor projektu a současně místopředseda Odborového svazu KOVO Tomáš Valášek. Mladí lidé v kapli koncentračního tábora k uctění památky obětí přednášejí poezii, zpívají, hrají divadelní představení. „Řekli jsme si, že i my chceme s našimi studenty dělat něco obdobného,“ vysvětlil koordinátor „Tvorby pro Ležáky 2018“.

Projekt se rozběhl v roce 2012 ve spolupráci s několika školami, v nichž má OS KOVO své zástupce. „V roce 2015 jsme tento projekt rozšířili o mezinárodní spolupráci s německými odbory a firmou Grammer v Kümmersbrucku. Díla, která tehdy vznikla, byla po celý rok součástí expozice v Památníku Lidice. Když jsme se zamýšleli nad třetím ročníkem, vznikla myšlenka věnovat se Ležákům, protože jsou neprávem trochu opomíjené. Proto jsme dnes tady, společně s kolegy a učni nejen z České republiky, ale také z německé firmy Flachglas,“ vysvětlil Tomáš Valášek.

„Děkuji za to, že jste se zamysleli nad historií Ležáků, nad obyvateli, kteří bojovali za vlast, nad jejich hrdostí a bojovností,“  ocenila vedoucí památníku Kamila Chvojková práci všech, kteří se na vzniku expozice podíleli. Ležáky podle ní ročně navštíví na šestnáct tisíc návštěvníků a jejich počet postupně vzrůstá.  Reportáž ze zahájení výstavy přinesly mimo jiné také česká a bavorská televize.

Kdo nezná minulost, nemá budoucnost

Mezi hosty pietní vernisáže byl také Helmuth Fiedler z německé odborové centrály DGB, který do Ležáků přijel společně s desítkou učňů z firmy Flachglas v bavorském  Wernberg-Köblitz. „Tento projekt se stal již tradicí, a můžeme říci smutnou tradicí, je to připomenutí zvěrstev té doby a současně způsob, jak se s těmito  událostmi  vypořádat…  Kdo nezná svoji minulost, nemá žádnou budoucnost. V době, kdy jsem chodil do školy, se o těchto věcech nepsalo, neučilo.  Právě proto je důležité, že jsme vytvořili tento projekt a můžeme uctít a připomenout si události, které se tenkrát staly,“ uvedl dílo studentů z firmy Flachglas zástupce německých odborářů.

„Když jsme přemýšleli, jaké dílo bychom si přáli vytvořit, chtěli jsme dosáhnout jistého kontrastu, proto jsme se tentokrát rozhodli pro sklo.  Dílo, které bychom zde dnes chtěli předat, se jmenuje „Mír a dobré sousedství“.  „Je na něm popsána i stručná historie toho, co se stalo zde v Ležákách. Na skleněné tabuli je také holubice míru s barvami, které jsou, jak na české, tak na německé vlajce. Nenajdete na ní jednotlivé vlajky obou zemí, ale jen jejich barvy. Tím chceme ukázat společnou cestu do budoucna,“ vysvětlil Helmuth Fiedler symboliku artefaktu, na němž se podílela téměř desítka studentů z Bavorska.

Kříž, růže a strom

Vernisáž představila také zdařilá díla studentů tří českých učilišť. Žáci 3. ročníku oboru umělecký kovář z SPŠ, SOŠ, a SOU Hradební z Hradce Králové pro ležácký památník vytvořili působivou plastiku v podobě kříže s názvem „Konec nadějí“.  Žáci 1. ročníku oboru obráběč kovů ze Střední školy průmyslové, technické a automobilní  v Jihlavě vyrobili pro tuto příležitost precizně zpracované dílo pojmenované „A znovu kvetou růže“.  Studenti Střední průmyslové školy strojnické a Střední odborné školy profesora Švejcara z Plzně nazvali svou práci „Strom pro Ležáky“.

„Naše česká díla jsou z kovu, protože jsme většinou strojírenská učiliště. Všechny práce i návrhy a myšlenky jsou dílem žáků, kteří byli nuceni si připomenout historii tohoto místa, a na základě této historie pak svá díla tvořit. Dokumentuje to nejen skutečnost, že si historii připomněli, ale také to, že na našich školách dokážeme vytvořit precizní řemeslná díla. Věřím, že ve spolupráci s Odborovým svazem  KOVO budeme v tomto projektu dále pokračovat,“  řekl při zahájení výstavy Josef Velík - mistr odborného výcviku  z Hradce Králové.

Záznam ranního vysílání Studia 6 České televize

Kontinuální zpravodajství na ČT 24 v 15:17

Reportáž Bavorské televize