Mladí kováci podpoří kampaň Evropského odborového svazu průmyslu - IndustriAll European Trade Union za posílení významu kolektivního vyjednávání „Together at Work, čili Společně v práci. Na svém dvoudenním výjezdním zasedání, které se konalo od pátku 20. do soboty 21. září v Českých Budějovicích, se na tom shodli členové Komise mladých Odborového svazu KOVO z celé ČR.

Jednání řídil místopředseda OS KOVO Tomáš Valášek. V rámci pracovního setkání, které hostilo českobudějovické regionální pracoviště OS KOVO v prostorách domu kultury Metropol, se uskutečnila také návštěva zlivské strojírenské společnosti Prym Consumer CZ. Domácí region zastupoval Marek Profant, předseda základních organizací OS KOVO při Groz-Beckert Czech, Kern-Liebers CR a Prym Consumer CZ, který je současně také předsedou mladých jihočeských kováků.

„Na programu pracovního setkání byla mimo jiné také příprava na společný seminář s kolegy z Německa, který budeme mít na téma Evropské unie zhruba za měsíc v Praze na Olšance, projednávání aktuální situace v regionech a podnicích, kde členové komise působí, informace z centrály Odborového svazu KOVO a Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS), vyhodnocení akce Konec levné práce, dokončování dalších letošních akcí a samozřejmě příprava dalších na rok 2020,“ uvedl Tomáš Valášek.

Komise mladých kováků, v níž mají své zastoupení všechny české a moravské regiony, nevybírá místo ke svému zasedání náhodně. „Snažíme se jet tam, kde se něco podstatného děje. Zde došlo před týdnem k výměně krajského zmocněnce OS KOVO, kdy Jana Švece odcházejícího do důchodu nahradil Jan Janoušek z Motoru Jikov, v Radě OS KOVO a na postu předsedy základních organizací OS KOVO ve společnostech Groz-Beckert Czech, Kern-Liebers CR a Prym Consumer CZ pak zástupce mladých Marek Profant,“ poznamenal Valášek. Důležitým tématem bylo i nastartování efektivnější práce s Mladými kováky v tomto regionu, která v posledním období stagnovala. „Spolu s Markem Profantem budeme řešit, jakým způsobem by mohla komise z centrální úrovně jihočeskému regionu v tomto úsilí pomoci,“ zdůraznil Valášek.

Výše zmíněná celoevropská kampaň Together at Work odstartuje ve čtvrtek 26. září v Bruselu a potrvá do března příštího roku. Obecně je zaměřena na pracující, zvláště na ženy, mladé lidi a ty, kteří zastávají riziková pracovní místa. Pokusí se rovněž ovlivnit zaměstnavatele a politiky.

Podle generálního tajemníka IndustriAll Europe Luce Trianglea bylo v posledních desetiletích kolektivní vyjednávání v celé Evropě narušeno. Po krizi, která začala v roce 2008, národní vlády i evropské instituce vědomě útočily na kolektivní vyjednávání jako na prostředek snížení mezd a obnovení ziskovosti. Nárůst individuálních pracovních smluv způsobil, že se mnoho pracovníků nedokázalo bránit, což vedlo k nárůstu nejisté práce a chudoby pracujících.

IndustriAll European Trade Union reprezentuje sedm milionů pracujících mužů a žen napříč dodavatelskými řetězci ve zpracovatelském průmyslu, těžbě a energetice v celé Evropě. Jeho cílem je chránit a prosazovat práva zaměstnanců. Celkem sdružuje 181 odborových organizací v 38 evropských zemích.

 

Kontakty:

Tomáš Valášek, místopředseda Odborového svazu KOVO
e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
tel.: +420 602 284 234

Marek Profant, člen Rady OS KOVO, předseda ZO OS KOVO při Groz-Beckert Czech, Kern-Liebers CR, Prym Consumer CZ
e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
tel.: +420 792 768 211

Pavlína Jirková, vedoucí Regionálního pracoviště OS KOVO v Českých Budějovicích
e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
tel.: +420 737 215 926

_________________________________________________________________________________

 

Odborový svaz KOVO působí v současné době v 60 převážně strojírenských podnicích na jihu Čech. V regionu má více než pět tisíc členů, což představuje přibližně 24 procent všech zaměstnanců těchto firem. V rámci kolektivního vyjednávání, jehož cílem je dosažení příznivých mzdových, pracovních a sociálních podmínek pro své členy, však KOVO zastupuje všechny zaměstnance.

Mezi firmy, kde působí OS KOVO, patří například Kern-Liebers CR České Budějovice, Jihostroj Velešín, ČZ Strakonice, Robert Bosch České Budějovice, ZVVZ Milevsko, Motor Jikov České Budějovice, Groz-Beckert Czech České Budějovice, Prym Consumer CZ Zliv, Reinfurt Prachatice, Klima CZ Prachatice, Dura Automotive Blatná, Schneider Electric Písek a další.

Odborový svaz KOVO je největší odborovou organizací v ČR, která sdružuje téměř 100 tisíc členů nejen z kovoprůmyslu. Je členem Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) a mezinárodních odborových sdružení IndustriAll Global a IndustriAll Europe.