Dne 19.-20.04.2022 se uskutečnil 12. ročník Setkání mladých kováků z Jižní Moravy.  Setkání se podařilo uskutečnit po dlouhé odmlce zaviněné Covid-19 (naposled proběhlo v r.2019). Oproti minulým ročníkům se celá akce odehrála v rekreačním areálu Prudká, kde jsme našli dobré podmínky pro porovnávání vědomostních a sportovních dovedností.

Celé akce se zúčastnilo 26 mladých odborářů OS KOVO. Akci pořádala ZO OS KOVO Commscope v čele s Michaelem Klossem a dále s pomocí předsedy ZO OS KOVO SEM Drásov Františka Urbánka a také s velkým přispěním a podporou RP Brno. Za hosty na setkání přijeli místopředseda OS KOVO Tomáš Valášek, vedoucí RP Brno Jiří Grim, zmocněnec OS KOVO za JMK Václav Potužník, členové Rady OS KOVO za JMK Mikolaj Valer, Kleveta Karel, František Urbánek, dále pak nový člen RP Brno za oblast BOZP Břinek Jiří.

Letos se přihlásily tyto týmy ze ZO  OS KOVO: Commscope, SEM Drásov, Minerva Boskovice, VAG Hodonín, ZKL Brno a IG Watteew. Opět se soutěžilo o Putovní pohár Jaromíra Endlichera, bývalého místopředsedy OS KOVO. Sportovní disciplíny nám první den narušoval déšť, ale odhodlání soutěžících porvat se o co nejlepší výsledek nikterak nenarušil. Soutěžilo se v těchto týmových disciplínách: Nohejbal, Volejbal, Orienťák a Plichta (kvíz ze ZP a BOZP). Dále se soutěžilo v disciplínách pro jednotlivce: Hod holínkou, Hod na koš a Střelba za vzduchovky a nově Střelba na fotbalovou bránu. Vzhledem k narušenému programu deštěm se některé disciplíny dohrávaly ve středu po snídani. Po večeři proběhla diskuse. Diskusi moderoval Jiří Grim a Tomáš Valášek a byla cílena na mladé odboráře. Moderátoři se postupně dozvídali, proč účastníci vstoupili do odborů a co je k tomu vedlo, co je na odborech dobré a co je potřeba na odborech změnit. Druhý den se dohrávaly týmové disciplíny a bojovalo se o první místo, které nakonec na svoji stranu strhl tým ze SEM Drásov a tím pádem získal putovní pohár.

Tímto bych chtěl vítězům pogratulovat a popřát mnoho dalších úspěchů. Zároveň poděkovat všem, co přijeli na Setkání mladých kováků z JMK, co soutěžili za všech sil a prohloubili si znalosti ze ZP, BOZP a života OS KOVO. Dále chci poděkovat zaměstnancům RP Brno, bez kterých bychom nemohli akci uskutečnit. Na závěr bych Vás pozval na další ročník příští rok a doufám, že se sejdeme ve stejném ne-li větším počtu mladých odborářů OS KOVO z Jižní Moravy.