Ve dnech 02. - 03.05.2023 se uskutečnil 13. ročník Setkání mladých kováků z Jižní Moravy. Celá akce se odehrála v rekreačním areálu Prudká, kde jsme již v loňském roce našli nové zázemí a dobré podmínky pro porovnávání vědomostních a sportovních dovedností.

Celé akce se zúčastnilo 5 týmů mladých odborářů OS KOVO z jižní Moravy. Akci pořádala ZO OS KOVO SEM Drásov v čele s Františkem Urbánkem a s velkým přispěním a podporou RP Brno. Jako hosté na setkání přijeli místopředseda OS KOVO Tomáš Valášek, vedoucí RP Brno Jiří Grim, zmocněnec OS KOVO za JMK Václav Potužník, člen Rady OS KOVO za JMK Valer Mikolaj, člen RP Brno za oblast BOZP Jiří Břínek a kandidát do Komise mladých za JMK Tomáš Grepl. Letos se na akci přihlásily týmy ze ZO OS KOVO: SEM Drásov, MINERVA Boskovice, VAG Hodonín, ZKL Brno a AMULLE – SEM Drásov. Již tradičně se soutěžilo o Putovní pohár Jaromíra Endlichera, bývalého místopředsedy OS KOVO.

Sportovní disciplíny, které první den narušovalo lehké mrholení, se nám díky odhodlání soutěžících porvat se o co nejlepší výsledek podařilo zdárně dokončit. Soutěžilo se v těchto týmových disciplínách: nohejbal, volejbal, štafeta v chůzi na chůdách, orienťák a plichta (kvíz ze ZP a BOZP). Dále se soutěžilo v disciplínách pro jednotlivce: hod gumákem, hod na koš, střelba za vzduchovky a střelba v přesnosti na malou fotbalovou branku. Po večeři proběhla diskuse. Diskusi moderoval Jiří Grim a Tomáš Valášek a byla cílena na mladé odboráře. Moderátoři se postupně dozvídali, proč účastníci vstoupili do odborů a co je k tomu vedlo, co je na odborech dobré a co je potřeba na odborech změnit. Druhý den byly na programu týmové vědomostní disciplíny. Největší boj se strhl o druhé místo, kde nakonec musela rozhodnout „bonusové otázka“ o „extra bod“, který nakonec urvala MINERVA Boskovice. Putovní pohár se podařilo obhájit týmu ze SEM Drásov.

Vítězství v jednotlivcích získal pro svou základku Jan ŠTROF, který po celou akci předváděl skvělé výkony a vyhrál dvě ze čtyř disciplín. Na druhém místě se umístil Erik NOVÁK a na třetím místě Vlastislav HORÁK.

   Tímto bych chtěl vítězům pogratulovat a popřát mnoho dalších úspěchů. Zároveň poděkovat všem, co přijeli na Setkání mladých kováků z JMK, co soutěžili za všech sil a prohloubili si znalosti ze ZP, BOZP a života OS KOVO. Velký DÍK patří Josefu Kuglerovi, Tomáši Greplovi a Valéru Mikolajovi za pomoc s organizací disciplín. Dále chci poděkovat zaměstnancům RP Brno, bez kterých bychom nemohli akci uskutečnit. Na závěr bych Vás pozval na další již 14. ročník v roce 2024 a doufám, že se sejdeme ve stejném ne-li větším počtu mladých odborářů OS KOVO z Jižní Moravy.


 Celý článek spolu s tabulkami výsledků v příloze.