Na Jižní Moravě se uskutečnil ve dnech 22. - 23. 5. 2014 již 6. ročník setkání mladých z Jižní Moravy. Konalo se v dětském táboře Biskupice, který patří pod ZO OS KOVO ALSTOM Power, s.r.o. Hlavní motto akce znělo „Jak si poradí odborář s realitou?“.

Oproti loňskému roku se zvedla účast na této akci o 100 procent, mladých kováků se sešlo dohromady 56 a to přesto, že termín byl tentokrát stanoven na čtvrtek a pátek. Vše si nově organizovali mladí úplně sami a rozdělili se do 10 týmů z těchto ZO: Baumüller Skalice, ČKD Blansko, Alstom Power, SEM Drásov, Andrew Modřice, TOS Kuřim, Rostex Vyškov, Minerva Boskovice a ZKL Brno mělo dokonce 2 týmy. Workshop na nahoře uvedené téma pro mladé nachystal vedoucí RP OS KOVO Brno Mgr. Jiří Grim. Účastníci si od něho po družstvech vytáhli často velmi zapeklité otázky a se Zákoníkem práce (ZP) v ruce měli za úkol najít nejlepší řešení zadaného úkolu. Mladé tato forma workshopu bavila, o čemž svědčila diskuse nad ZP a jinými věcmi až do pozdních nočních hodin. Předseda Komise mladých OS KOVO Tomáš Valášek si v Biskupicích nachystal prezentaci o mladých odborářích a pozval je zároveň na Setkání mladých do Louňovic pod Blaníkem (5. - 7. 9. 2014). Setkání se zúčastnili i specialista BOZP Ing. Karel Kaláb spolu se zmocněncem KS Jihomoravského kraje Jaromírem Machalou a zástupkyní VO Blansko, Boskovice Márii Koudelovou. V rámci regionu se nyní utvoří nová kontaktní síť mladých, která bude lépe informována, než tomu bylo doposud.

Setkání mladých nebylo samozřejmě jen o práci, ale bylo i o společné relaxaci během sportovních klání v družstvech. Soutěžilo se v několika disciplínách. Nebudeme dopodrobna rozvádět průběh všech sportovních aktivit, jen uvedeme, že byly až do vyhlášení konečných výsledků napínavé a velmi těsné. Počasí vyšlo na jedničku a nasazení všech bylo maximální. A kdo zvítězil? Samozřejmě všichni, kteří přijeli. Nejlepší ženou byla vyhlášena Drahomíra Špíšková z Alstom Power a nejlepším mužem byl Michael Kloss z Andrew Modřice. Putovní pohár převzalo tentokrát od družstva z Alstom Power vítězné družstvo letošního ročníku, kterým je Minerva Boskovice, které ho vyhrálo již potřetí a podle pravidel této akce, tak již má pohár ve své moci natrvalo. Na další rok se proto bude hrát opět o zbrusu nový putovní pohár. Ten dosavadní do již tradičního zápolení věnovala ZO OS KOVO IG WATTEEUW ČR z Brna. Velký dík patří za samotnou organizaci Mirkovi Kubínovi ze ZO Baumüller. Příští rok na Jižní Moravě zase na viděnou.

Tomáš Valášek

předseda Komise mladých OS KOVO